уторак, 18. децембар 2012.

5 antistres tajni

DISCIPLINUJTE SVOJE MISLI
Koliko često prebacujete sebi zbog stvari iz prošlosti koje ne možete da promenite? Koliko često ne možete da spavate misleći na obaveze koje vam predstoje tek za nekoliko dana? Plašite se neizvesnosti, budućnosti, nečeg što još nije stiglo na dnevni red. Izračunajte koliko vremena provedete mučeći sebe mislima o stvarima na koje nemate uticaja? Pa, prestanite da trošite energiju nekonstruktivno. Preterana briga nikad nikom nije pomogla. Umesto da brinete, usmerite snagu na ono što možete da uradite. Disciplinujte svoje misli. To je prvi uslov da se opustite.
SREDITE KUĆU, SREDIĆETE UM
Prostor u kom provodimo vreme najbolje pokazuje kako se osećamo. Nismo uvek toga svesni u sopstvenoj kući, ali nepogrešivo znamo da li se u nekoj novoj prostoriji osećamo prijatno ili stešnjeno. Pogledajte svoju sobu kao da ste u njoj prvi put. Da li vam deluje sumorno? Da li je pretrpana stvarima koje više ne koristite? Ako vam je radni sto konstantno u haosu, moguće da je takav i vaš um. Raščistite prostor!
Pobacajte sve što vam ne treba! Unesite u kuću osveživač vazduha i cveće.
 
MEDITIRAJTE DESET MINUTA
Meditacija je najbolji način da se brzo i potpuno opustite.
Ona zahteva onoliko vremena koliko rešite da odvojite za nju, a već posle 10-15 minuta osetićete se odmorno i spremno za ostale poslove i obaveze.
Lezite na leđa, dišite punim plućima i potrudite se da zaustavite sve misli – i dobre i loše. Opustite sve mišiće na telu, uživajte u rasterećenosti od svega i samo se usredsredite na disanje.

NAPRAVITE SPISAK PRIORITETA
Opuštanje nije rezervisano samo za vikend i odmor. Nije teško opustititi se kad nema obaveza. Trik je biti opušten svakog dana. I kad radimo, i kad smo pretrpani svakodnevnim obavezama. Uslov da steknete otpornost na stres i u gomili obaveza funkcionišete normalno, bez lupanja srca, bez nesanice i bez panike, jeste jasan plan aktivnosti. On će sprečiti stresno nagomilavanje obaveza. Kada morate da uradite više stvari tokom dana, napravite spisak prioriteta. Radite jedno po jedno, po stepenu važnosti. Nikad ne radite više stvari istovremeno jer nećete dobiti na vremenu, a izgubićete na produktivnosti.

NE HAJTE ZA TUĐE MIŠLJENJE
Prirodno je da želimo da se dopadnemo drugima, ali ne smemo zaboraviti da je preterana želja za prihvaćenošću istovremeno uzrok stresa. Kada osetite da vas preplavljuju brige zbog toga šta će ko reći i misliti o vašim odlukama, vreme je da nešto promenite. Nikada nećete moći da zadovoljite sve ljude.
Osim toga, svaka situacija ili odluka u životu mogu se oceniti i negativno i pozitivno. Na to ne možete da utičete. Ne gubite mir zbog tuđeg mišljenja.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар